18-02-2015

90 tys. zł dla dzieci chorych nowotworowo

Taką właśnie rekordową kwotą zakończył się V Wieczór Charytatywny zorganizowany przez naszą Fundację 17 lutego 2015 r. Cała suma trafi do dzieci chorujących onkologicznie, będących pod opieką Fundacji ISKIERKA.

Piąty już Wieczór Charytatywny zgromadził wielu znamienitych gości, których połączyła idea pomocy dla najmłodszych potrzebujących. Przedstawiciele biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury przekazali nieocenione wsparcie w postaci darowizn oraz wzięli udział w niezwykłej licytacji na rzecz chorych dzieci, prowadzonej przez ambasadora i dobrego ducha Fundacji ISKIERKA – Szymona Majewskiego. W trakcie swojego wystąpienia opowiedział m.in. o tym, jak zaczęła się jego przygoda z pomaganiem i jak ważne jest dla niego angażowanie się w działania filantropijne. Poruszający głos śpiewaczki operowej Anny Cymmerman, ambasadorki naszej Fundacji, a także oprawa muzyczna kwartetu klarnetowego dodatkowo uświetniły wydarzenie, wprowadzając gości w radosny i iście dobroczynny nastrój.

Pośród wylicytowanych prac znalazły się dzieła takich artystów jak Zdzisław Beksiński, Grzegorz Adach, Henryk Płóciennik czy Iwan Kulik, jak również unikatowa grafika z autografem Bronisława Komorowskiego, przekazana przez Prezydenta RP. Nie zabrakło również akcentów sportowych – wylicytowane zostały między innymi koszulka z autografami członków reprezentacji Polski w piłce siatkowej mężczyzn, buty i koszulka koszykarza Marcina Gortata, piłka z podpisami reprezentacji polskich szczypiornistów, a także koszulka
i ręcznik z Wimbledonu ofiarowane przez tenisistę, Jerzego Janowicza. Dużym zainteresowaniem wśród gości cieszyła się także licytacja rejsu jachtem Malena po Zatoce Gdańskiej.

Jak stwierdza Jolanta Czernicka-Siwecka, Prezes partnerskiej Fundacji ISKIERKA: – Największe znaczenie ma pomoc systemowa, możliwa dzięki współpracy z Fundacją „Dbam o Zdrowie”. Jest to w rzeczywistości pomoc dla całej rodziny, która – otrzymując karty na zakup niezbędnych medykamentów – może poczuć faktyczne wsparcie finansowe w obliczu walki z chorobą dziecka.

Wyrazy uznania dla inicjatywy Wieczoru Charytatywnego Fundacji Dbam o Zdrowie” wyraziła również Prezydent Łodzi – Hanna Zdanowska, która w specjalnie wystosowanym liście napisała: – Jestem pełna uznania dla wszystkich, którzy otworzyli swe serca na potrzebujących, a jak powiedział Janusz Korczak „Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat”.

Wieczory Charytatywne są już stałym elementem działalności  naszej Fundacji. Coroczne spotkania dobroczynne organizujemy od 2010 r. dzięki wsparciu fundatora, firmy Pelion S.A.  Zgromadzone środki przekazywane są każdorazowo organizacjom partnerskim, wspierającym określone grupy potrzebujących. Dzięki temu możliwe jest skuteczne wsparcie w zakupie niezbędnych leków oraz niwelowanie barier w dostępie do farmaceutyków.

Zdjęcia: Adrian Biczysko Fotografia