31-10-2013

Akcja „Podaruj Zdrowie” w Płocku

Po dwóch latach powróciliśmy do Akcji Podaruj Zdrowie, jednego z pierwszych i sztandarowych projektów Fundacji. Tym razem z dofinansowanie do leczenia mogli skorzystać mieszkańcy Płocka.

We wtorek 29 października przeprowadziliśmy Akcję Podaruj Zdrowie. Tymczasowe Biuro Rejestracji Wniosków mieściło się w budynku Urzędu Miasta Płocka przy ul. Misjonarskiej 22 i czynne było w godz. 9-17. W tym czasie przyjęliśmy wnioski o dofinansowanie leczenia od ok. 200 mieszkańców Płocka po 50 roku życia. Przyznana pomoc zostanie wysłana bezpośrednio do domów beneficjentów w postaci kart Podaruj Zdrowie. Jednorazowe dofinansowanie wynieść może od 50 do 500 zł w zależności od sytuacji życiowej seniora.

W środę 30 października wzięliśmy udział w seminarium naukowym „Podaruj Zdrowie Seniorom”, zorganizowanym w płockim ratuszu. Przybyli seniorzy mogli wysłuchać prelekcji o zdrowym odżywianiu, zapobieganiu udarowi mózgu, leczeniu cukrzycy typu 2 czy wkładu o zmniejszeniu kosztów leczenia. Swoje wystąpienie miał także lekarz geriatra, który dotychczas nie przyjmował pacjentów z Płocka.