17-09-2015

Akcja Urtica Dzieciom

Nasza Fundacja ma przyjemność od wielu lat być partnerem akcji Urtica Dzieciom organizowanej od 18 lat przez PGF Urtica

Przed nami 18. aukcja charytatywna Urtica Dzieciom na rzecz dziecięcych oddziałów onkologicznych i hematologicznych. 26 listopada 2015 r. na terenie Zamku Topacz koło Wrocławia zaprezentowane zostaną prace plastyczne dzieci, które brały udział w tegorocznej edycji warsztatów plastycznych Słoneczna Galeria. Całkowity dochód uzyskany ze sprzedaży dzieł małych artystów trafi do 17 szpitali biorących udział w naszym projekcie. Zeszłoroczna aukcja przyniosła rekordową sumę 261 540 zł, dzięki której oddziały szpitalne zakupiły specjalistyczny sprzęt medyczny, rehabilitacyjny, wyposażenie świetlic i sal chorych, a przede wszystkim materiały plastyczne i zabawki, dzięki którym mali pacjenci lepiej znoszą długotrwałą hospitalizację.

Projekt Urtica Dzieciom to coś więcej niż finansowe wsparcie dla szpitali. Wartością nadrzędną akcji jest czas poświęcony dzieciom, zaangażowanie wielu osób i instytucji w to, by dzieci dotknięte chorobą nowotworową miały szansę na normalne życie i zabawę. Cykliczne zajęcia plastyczne i kontakt z osobami spoza personelu medycznego sprawiają, że dzieci lepiej sobie radzą z izolacją od bliskich i przyjaciół. A nic tak nie pomaga w powrocie do zdrowia, jak uśmiech i pozytywne nastawienie małych pacjentów.

Zapraszamy na stronę internetową projektu www.urticadzieciom.pl oraz na profil www.facebook.com/urtica.dzieciom.