22-11-2017

Apteczki dla łódzkich szkół

174 apteczki trafiły do łódzkich szkół podstawowych. Uroczyste przekazanie z udziałem pana Prezydenta Tomasza Treli odbyło się w Szkole Podstawowej nr 42.

DOZ Fundacja dbam o zdrowie wraz z Urzędem Miasta Łodzi wspólnie zainicjowały projekt, którego celem jest zabezpieczenie łódzkich szkół w środki pierwszej pomocy. Bogato wyposażone apteczki otrzymały wszystkie szkoły podstawowe na terenie Łodzi.

Pierwsza apteczka trafiła 21 listopada 2017 r. do Szkoły Podstawowej nr 42. W uroczystym przekazaniu apteczki uczestniczyli: Wiceprezydent Łodzi – Tomasz Trela, Dyrektor Szkoły – mgr Iwona Pabich, a także Członek Zarządu DOZ Fundacji dbam o zdrowie – Elżbieta Łacina.

Apteczki zostały bogato wyposażone w produkty opatrunkowe niezbędne do udzielenia pierwszej pomocy. Każda zawiera dużą ilość opatrunków sterylnych, opasek elastycznych i plastrów w neonowych kolorach z wizerunkiem sympatycznej wiewiórki DOZi.

W żadnej szkole nie powinno zabraknąć środków pierwszej pomocy, takich jak: plastry, opatrunki czy jałowe kompresy, które są niezbędne w przypadku skaleczeń, zadrapań lub oparzeń. Mamy nadzieję, że nauczyciele i wychowawcy będą czuli się bezpieczniej, dysponując większą liczbą apteczek, a kolorowe plastry wywołają uśmiech na buziach dzieci nawet mimo przykrego zdarzenia, jakim może być np. skaleczenie.

Projekt wpisuje się w misję naszej DOZ Fundacji, której celem jest troska o zdrowie oraz niesienie pomocy potrzebującym. Z racji łódzkich korzeni DOZ Fundacja chętnie wspiera i angażuje się w projekty o charakterze lokalnym.