22-01-2019

„Bajgosie i Limerynie” koncert dla seniorów

Zapraszamy na koncert wszystkie osoby w wieku 60+ w dniu 30 stycznia o godz. 17:00. Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi. Aula G1 wejście od ul.Rewolucji 52

Tegoroczne muzyczne spotkania dla Seniorów rozpocznie koncert poezji śpiewanej o intrygującym tytule „Bajgosie i Limerynie”.

Będzie to autorki   koncert   słowno-muzyczny w wykonaniu  poetki Małgorzaty Skwarek-Gałęskiej i łódzkiego barda Ryszarda Krauzego i

Będzie lirycznie, nostalgicznie i romantycznie.

Małgorzata T. Skwarek-Gałęska, wydała kilkanaście zbiorów poetyckich ostatnie: w 2016 roku: „Rzeczywistość” i 2018 „Codzienne i niecodzienne”. Współautorka książki „Łódzkie czary-mary”. Laureatka kilku konkursów. Jej wiersze i opowiadania były drukowane w czasopismach i antologiach. Sama również redagowała kilka antologii i almanachów – ostatni aby wspomóc akcję ratowania koni, źrebaków z rzeźni i umieszczania ich w Tarze. W 2016 roku obchodziła 35 lecie debiutu prasowego.

Ryszard Krauze, łodzianin, już w szkole średniej założył kabaret „Bez protekcji”, którego nazwę wykorzystał też w studenckich czasach. Grupa „Bez protekcji” zadebiutowała na festiwalu BAJA (zastępczyni Yapy) w 1979 roku i zajęła tam II miejsce. Następnie założył grupę „Wrota Narodu”, która za jego autorską piosenkę „Niech się leje piwo z nieba” otrzymała Nagrodę Publiczności na YAPIE’80. W tymże roku rozpoczął występy indywidualne i od razu otrzymał Nagrodę Ministra Kultury i Sztuk. Zdobył dwa razy Złotą Pinezkę (nagroda główna) podczas Łódzkiej Akcji Kabaretów Amatorskich, był także laureatem kilku konkursów poetyckich. Laureat Złotej Piątki 35.Międzynarodowego Festiwalu Bardów OPPA’2017