17-07-2018

Bezpieczny Senior, szósta konferencja za nami

Szeroko rozumiane bezpieczeństwo seniorów było przedmiotem szóstej już konferencji naszej DOZ Fundacji dbam o zdrowie.
Poruszono temat zarówno bezpieczeństwa w sieci jak i w codziennym życiu.

Seniorzy dowiedzieli  się m.in., jak nie dać się nabrać metodą „na wnuczka”, a także jak uniknąć naciągaczy i wyłudzaczy pieniędzy. Jak bezpiecznie poruszać się we współczesnym świecie, jakich sytuacji i osób unikać, na co zwrócić szczególną uwagę, jakie sygnały powinny ich zaniepokoić. O takich niebezpiecznych sytuacjach opowiedzieli  funkcjonariusze Wydziału Prewencji Komendy Miejskiej Policji w Łodzi.

Celina Maciejewska, łódzki Rzecznik ds. Seniorów podpowiedziała seniorom, jak świadomie i bezpiecznie korzystać z Internetu, aby nie paść ofiarą oszustw.

Aleksandra  Kręcka  z Oddziału ds. Polityki Senioralnej Urzędu Miasta Łodzi  przedstawiła   „Teleopaskę Seniora”, czyli najnowszy projekt, którego łódzki magistrat jest partnerem. Opaska jest szczególnie dedykowana osobom po przebytych udarach, zawałach, cierpiących na zaniki pamięci.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się  rozmowa z autorkami wydanej w tym roku książki „Srebrne Tabu”, Moniką Kamieńską oraz Moniką Mularską – Kucharek. Panie podzieliły się swoimi refleksjami
i spostrzeżeniami na temat przyjaźni i miłości w wieku dojrzałym. Można było kupić książkę i od razu zdobyć autograf.

Mamy nadzieję, że przybyli na konferencję seniorzy przekonali się, że w sytuacjach zagrożenia nie są pozostawieni sami sobie  i mogą liczyć na pomoc wielu przyjaznym im ludziom i instytucjom.

Relacja TVP 3

Relacja TV Toya