28-06-2017

DOZ Fundacja Przyjacielem łódzkiego Domu Samotnej Matki

DOZ Fundacja dbam o zdrowie została uhonorowana Statuetką Przyjaciela Domu Samotnej Matki im. Stanisławy Leszczyńskiej w Łodzi w podziękowaniu za pomoc, jaką niesie podopiecznym tej placówki.

Od 2010 r. DOZ Fundacja pomaga finansowo samotnym matkom przebywającym w placówkach opiekuńczych w całej Polsce. Jednym z ośrodków objętych wsparciem DOZ Fundacji jest Dom Samotnej Matki im. Stanisławy Leszczyńskiej w Łodzi.

Pomoc przekazywana Domom Samotnej Matki przez DOZ Fundację ma charakter stały, długofalowy i umożliwia zaspokojenie jednej z podstawowych potrzeb mam i ich dzieci, jaką jest dostęp do leków i artykułów medycznych. Podopieczni DSM otrzymują od wolontariuszy DOZ Fundacji również odzież, książki i zabawki. Przez cały rok, m.in. dzięki współpracy z firmami farmaceutycznymi, do DSM przekazywane są także darowizny w postaci witamin, kaszek dla dzieci oraz materiałów opatrunkowych. DOZ Fundacja od wielu lat wspiera także akcję „Kaszka dla Malucha”, organizowaną przez łódzki DSM. Również część środków zebranych w ramach akcji „Korki w worki” trafia na pomoc dla Domu Samotnej Matki w Łodzi.

Od początku trwania projektu mającego na celu pomoc Domom Samotnej Matki, DOZ Fundacja dbam o zdrowie przekazała na ich rzecz już ponad 1,2 mln zł. Środki te pomagają zabezpieczyć kobiety i ich dzieci w potrzebne im leki, artykuły medyczne i mleko.

Wręczenie statuetki Przyjaciela DSM dla DOZ Fundacji dbam o zdrowie miało miejsce 26 czerwca 2017 r. podczas uroczystości obchodów jubileuszu 25-lecia łódzkiego Domu Samotnej Matki im. Stanisławy Leszczyńskiej.