30-05-2018

„Graj gitaro graj”, czyli koncert na 12 gitar.

To już trzeci koncert naszej DOZ Fundacji dbam o zdrowie dedykowany seniorom. Koncert odbył się 29 maja w Sukcesji.

Takiego koncertu na scenie w łódzkiej Sukcesji, gdzie odbywają się nasze spotkania dla seniorów, jeszcze nie było. 29 maja, podczas kolejnego spotkania muzycznego dla osób 60+, dwunastu młodych muzyków pod dyrekcją Janusza Kwiatosińskiego udowodniło, że gitara to wyjątkowy instrument, na którym można zagrać zarówno popularne współczesne przeboje, jak i klasyki muzyki poważnej. Ze sceny wybrzmiały utwory Piotra Czajkowskiego, Jana Sebastiana Bacha, a także takie szlagiery, jak La Bamba, Desperado czy Piraci z Karaibów. Ten ostatni utwór szczególnie przypadł do gustu publiczności, która poprosiła o jego bis.

Wszystkim gościom i muzykom na scenie dopisywał dobry nastrój i humor. Przy tak bogatym repertuarze każdy meloman znalazł coś dla siebie.

Na widowni znaleźli się miłośnicy gitary nie tylko w „srebrnym wieku”. Niektórzy dziadkowie zabrali ze sobą wnuki. To bardzo dobrze, przecież od naszych dziadków uczymy się bardzo dużo. Oni nie tylko nas rozpieszczają, ale i uczą.

W tym roku 1. Łódzka Orkiestra Gitarowa obchodzi swoje 15-lecie. W repertuarze posiada zarówno muzykę klasyczną, filmową, jak i ludową. Orkiestra gra na gitarach skomplikowane koncerty, jak chociażby utwory Chopina, ale także szlagiery muzyki elektronicznej Oldfielda.