15-07-2014

Spotakania w Poznaniu, czyli grant w praktyce

Dwa dni, trzy organizacje i trzy fascynujące spotkania. W połowie lipca wybraliśmy się do Poznania, gdzie mieliśmy okazję i niewątpliwą przyjemność spotkać się z przedstawicielami trzech poznańskich organizacji, z którymi współpracujemy w ramach projektu grantowego.

Fundacja Niesiemy Nadzieję

Fundacja opiekuje się dziećmi chorymi na choroby zagrażające życiu, między innymi: mukowiscydozę, zanik mięśni
i dziećmi dializowanymi, czekającymi na przeszczep nerek. Wsparcie dociera do kilkudziesięciu najbardziej potrzebujących rodzin chorych dzieci z terenu woj. wielkopolskiego i lubuskiego w postaci dofinansowania zakup lekarstw, opieki medycznej czy rehabilitacji.
W grancie od samego początku.

Stowarzyszenie Uśmiech Nadziei

Głównym celem Stowarzyszenie jest wspieranie Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Intelektualnie prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr św. Elżbiety w Łopiennie. Głównym jego fundatorem, działającym na bazie nowoczesnej filantropii jest firma CERMAG Poznań.  To właśnie dzięki jej zaangażowaniu rozwijane są programy służące wsparciu i rozwojowi DPSu. Spotkanie było niezwykle inspirujące i pełne pozytywnej energii. My zachwyceni jesteśmy zarówno pracą i misją Stowarzyszenia jak i postawą Fundatora. Oby więcej tak dobrych połączeń sił! Stowarzyszenie korzysta ze wsparcia naszej Fundacji dopiero pierwszy rok, ale już wiemy że będziemy chcieli kontynuować wspólny projekt.

Fundacja
L’Arche Wspólnota w Poznaniu

Arkę wspieramy grantami nieprzerwanie od 2012 r. To wspólnota asystentów i osób z niepełnosprawnością, którzy mieszkają razem. Należy ona do Międzynarodowej Federacji Wspólnot L’ARCHE, a oddział poznański istnieje już 20 lat. Obecnie wspólnotę tworzy razem ok. 30 członków (wśród nich 12 osób z niepełnosprawnością intelektualna). Działalność wspólnoty nie ogranicza się jedynie do zadań opiekuńczych nad jej niepełnosprawnymi członkami. Jest misją, dążeniem do prawdziwej integracji ludzi pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnością. Wspólnota przyjęła nas z niebywałą gościną i ciepłem, oferując nawet nocleg. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy