05-03-2018

„Piosenka niejedno ma imię …” – koncert dla seniorów.

Koncertem tym nasza fundacja rozpoczęła cykl muzycznych spotkań dla osób urodzonych wcześniej jak mawiają o sobie sami seniorzy.

Organizacja koncertów ma na celu zachęcenie seniorów do „wyjścia” z domu, do wspólnego spędzenia czasu z przyjaciółmi. Daje możliwość relaksu dzięki obcowaniu z różnego rodzaju formami i gatunkami muzycznymi.
Pierwsze muzyczne spotkanie  pt. „Piosenka niejedno ma imię”, odbyło się  27 lutego w Łodzi w Centrum Sukcesja .  Program artystyczny przygotowały studentki ostatniego roku Wydziału   Wokalno-Aktorskiego Akademii Muzycznej w Łodzi. Pięć studentek obdarzonych cudownym głosem (sopranem i mezzosopranem) zaśpiewało najpiękniejsze utwory operowe, operetkowe i musicalowe. W programie znalazły się m.in. habanera z opery Carmen G.Bizeta, Memory z musicalu Koty, A.L.Webbera czy  Barkarola z opery Opowieści Hoffmanna, J.Offenbacha. Publiczność gromkimi brawami nagradzała artystki za piękne wykonanie Grande Valse Brillante z repertuaru Ewy Demarczyk czy Milord śpiewane w oryginale przez niezapomnianą Edith Piaf.
W koncercie wzięło udział ok. 100 osób.

Na kolejne spotkanie muzyczne  zapraszamy wszystkich seniorów 30 kwietnia  do CH Sukcesja o godz. 17:00. W „Podróż w stylu retro” zabierze nas  Monika Kamieńska, która zaśpiewa piosenki z repertuaru Ordonki, M.Koterbskiej, V.Villas, K.Sobczyk, Z.Pogorzelskiej i K.Jędrusik