28-06-2018

„Mój Akordeon” – relacja z koncertu

Niezapomniany koncert na akordeon już za nami. Pozostanie na długo w naszej pamięci.

Koncertem „Mój Akordeon” nasza DOZ Fundacja rozpoczęła  letni sezon koncertów muzycznych dla seniorów.

Czwarty już koncert muzyczny organizowany dla seniorów zgromadził liczną grupę melomanów, którzy w okresie letnim mają ograniczone możliwości uczestniczenia w spotkaniach muzycznych. Nie wszyscy seniorzy wyjeżdżają z miasta na wakacje, a na okres letni zamyka się większość instytucji kulturalnych dlatego też  uczestnicy naszych spotkań prosili naszą DOZ Fundację abyśmy i w sezonie letnim kontynuowali  nasze spotkania. Dla wielu samotnych osób jest to jedyna forma rozrywki.

Publiczności tak podobał się koncert, że nie chciano „wypuścić” pana Krzysztofa Raczyńskiego, który pokazał, że na akordeonie można zagrać wszystko. Były i utwory klasyczne i jazzowe, muzyka firmowa oraz tanga argentyńskie. Serca widowni skradły walce francuskie, które są doskonałe do gry na akordeonie.

Były bisy i owacje. Także w trakcie koncertu publiczność klaskała w rytm muzyki.

Najlepszym komentarzem niech będzie cytat z piosenki Edith Piat L’Accordeoniste:

„…Jej miłość to artysta
Ot taki śmieszny mały facet
Akordeonista
Który umie grać walczyka…
…Jej zakochane oczy
Wodzą jedynie za długimi i zrywnymi palcami, które
zrywnie grają…”

Już wkrótce będzie można obejrzeć zapis koncertu dzięki naszemu partnerowi medialnemu Telewizji Internetowej TVi, która rejestruje wszystkie nasze spotkania.