09-05-2018

Myśl Pozytywnie – konferencja 16 maja godz. 12:00

16 maja zapraszamy wszystkie osoby w tzw. srebrnym wieku na bezpłatną konferencję pt. "Myśl Pozytywne". Spotkanie odbędzie się w CH Sukcesja w Łodzi przy Al.Politechniki 1. Poziom -1

Zapraszamy na spotkanie dotyczące depresji, która w starszym wieku często mylona jest z nostalgią, chandrą, chwilowym brakiem nastroju czy przesileniem jesiennym czy zimowym. Często panuje mylne przekonanie, że depresja przydarza się tylko ludziom młodym a ostatnio coraz częściej młodzieży a nawet dzieciom. Ignorujemy natomiast symptomy, które mogą stać się początkiem depresji u osób starszych myląc je często ze starczą demencją. Depresja nazywana przez niektórych przeziębieniem współczesengo świata dotyka w Polsce ok. 1,5 mln. osób. Nie można tego stanu lekceważyć, dlatego też zapraszamy wszystkie chętne osoby w wieku 60+ na spotkanie z psychiatrą dr n.med. Ewą Murak-Kozanecką, która przybliży temat depresji. Jakie są objawy, jak rozpoznać i jak przeciwdziałać. Jak podają statystyki lekarz pierwszego kontaktu nie wykrywa depresji u ok. 50% pacjentów. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej i samemu obserwować bliskich i znajomych a także siebie.

Jak walczyć z depresją? Z pewnością pomoże nam w tym dobry nastrój i pozytywne nastawienie do świata, ludzi i siebie. Najważniejsze by nie być samym, spotykać się ze znajomymi i bliskimi. Po prostu wyjść z domu do ludzi. W grupie jest nam raźniej i weselej.

Czy warto się śmiać? Z pewnością tak. Na to pytanie odpowie Monika Kamieńska – doktorantka UŁ, współautorka książki „Srebrne Tabu”