21-06-2016

Oddaliśmy kolejne 14,4 litra krwi

15 czerwca po raz kolejny pracownicy łódzkich spółek Grupy Pelion oddali krew.

To była już czwarta akcja oddawania krwi zorganizowana w siedzibie firmy Pelion. Wzięli w niej udział również wolontariusze naszej fundacji. Krew oddały 32 osoby ale chętnych było więcej. Wymogi są bardzo rygorystyczne – trzeba być zdrowym, nie można przyjmować kilka dni przed oddaniem krwi żadnych środków przeciwbólowych i ważyć ponad 50 kg. To główne kryteria ale przed oddaniem krwi każdy potencjalny dawca wypełnia szczegółową ankietę a lekarz ostatecznie decyduje czy można oddać krew. W firmie Pelion od samego początku kiedy zorganizowaliśmy pierwszą akcję czyli w listopadzie 2015 r. zawiązał się nieformalny klub Honorowych Dawców Krwi Pelion. Fakt, że akcje organizowane są w siedzibie firmy znacznie ułatwia decyzję o oddaniu krwi.  Jest już ok. 80 HDK. Przy okazji oddawania krwi zgłosiło się rónież kilka osób, które zarejestrowały się jako Dawcy Szpiku. Kolejna akcja już 26 września.