07-12-2016

VI Wieczór Charytatywny już za nami!

Ponad 110 tys. zł – aż tyle zebrała DOZ Fundacja dbam o zdrowie w ramach charytatywnej aukcji, która odbyła się 6 grudnia 2016 r. podczas Wieczoru Mikołajkowego w Warszawie. Wszystkie zebrane środki zostaną przeznaczone dla podopiecznych Domów Samotnej Matki, które wspiera Fundacja.

Wieczór Mikołajkowy zgromadził wielu niezwykłych ludzi, których połączyła idea pomocy dla potrzebujących kobiet i ich dzieci. Przedstawiciele biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury przekazali nieocenione wsparcie w postaci darowizn oraz wzięli udział w licytacji blisko 100 przedmiotów. Wśród wylicytowanych prac były obrazki namalowane przez dzieci będące pod opieką Domów Samotnej Matki, dzieła m.in. Grzegorza Adacha, Henryka Płóciennika, Iwana Kulika, Dariusza Fieta, Elżbiety i Mariana Bocianowskich, zdjęcia Adama Wajraka i Jacka Kusińskiego. Nie zabrakło również akcentów sportowych, w tym piłek z autografami polskich sportowców, m.in. szczypiornistów oraz koszulek z autografami koszykarza Marcina Gortata. Gratką dla gości Wieczoru była też możliwość wylicytowania spotkań z Urszulą Dudziak oraz Kingą Rusin, a także udziału w meczu Wisły Kraków widzianego z Loży Prezydenckiej.

Spotkanie poprowadził Tomasz Kammel. Gościem specjalnym była Urszula Dudziak. Wieczór uświetnił występ Katarzyny Dereń.

Cały dochód z Wieczoru zostanie przeznaczony na pomoc podopiecznym Domów Samotnej Matki we Wrocławiu, Łodzi i Poznaniu. Środki trafią na program wsparcia i wyrównania szans społecznych kobiet będących pod opieką tych ośrodków. DOZ Fundacja dbam o zdrowie wspiera placówki pomagające samotnym matkom i ich dzieciom z całej Polski nieprzerwanie od 2010r.

-Chcemy przekazać kobietom wiarę w siebie i własne możliwości oraz zachęcić je do podejmowania aktywności, które pozwolą im na usamodzielnienie się i rozpoczęcie nowego etapu życia. Bardzo się cieszymy, że każdym kolejnym Wieczorem Charytatywnym udaje nam się zebrać coraz większe kwoty. To pokazuje, jak otwarte na pomoc są serca przyjaciół naszej Fundacji – mówi Elżbieta Łacina, Członek Zarządu DOZ Fundacji dbam o zdrowie.

Organizowane od sześciu lat przez Fundację wieczorne spotkania dobroczynne każdego roku gromadzą szerokie grono przedstawicieli środowisk biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury. Zebrane podczas każdego Wieczoru środki trafiają do najbardziej potrzebujących. Do tej pory pomoc otrzymały ciężko chore dzieci z domu dziecka w Łodzi, osoby po udarach mózgu i cierpiące na nieuleczalne choroby jelit, a także mali pacjenci zmagający się z chorobami nowotworowymi.