21-12-2017

VII Wieczór Charytatywny

Prawie 80 tys. zł przeznaczonych zostanie na budowę strefy aktywności seniora w łodzkim parku im.A.Mickiewicza.

Wieczór Charytatywny zgromadził liczne grono przyjaciół DOZ Fundacji dbam o zdrowie. Przedstawiciele biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury przekazali nieocenione wsparcie w postaci darowizn oraz wzięli udział w licytacji blisko 100 przedmiotów. Wśród wylicytowanych prac znalazły się prace wykonane przez seniorów, dzieła m.in. Grzegorza Adacha, Henryka Płóciennika, Iwana Kulika, Elżbiety i Mariana Bocianowskich, a także zdjęcia m.in. Adama Wajraka i Jacka Kusińskiego. Nie zabrakło również akcentów sportowych, w tym piłki z autografami polskich szczypiornistów oraz koszulki z autografem siatkarki i mistrzyni Europy z 2003 r., Małgorzaty Niemczyk. Na aukcję otrzymaliśmy z Kancelraii Premiera piękne pamiątkowe pióro, a z kancelarii Prezydenta RP płaskorzeźbę przedstawiającą Pałac Prezydencki.

Spotkanie poprowadził dziennikarz Marcin Prokop. Gościem specjalnym była piosenkarka, kompozytorka i autorka tekstów, Halina Frąckowiak, której występ uświetnił Wieczór.

Wszystkie zebrane podczas Wieczoru środki zostaną przeznaczone na wsparcie aktywności fizycznej seniorów, w tym budowę dedykowanej im strefy ćwiczeń w Parku im. A. Mickiewicza w Łodzi.

Seniorzy zajmują szczególne miejsce w działaniach DOZ Fundacji dbam o zdrowie. 78% dotychczasowych beneficjentów Fundacji stanowią osoby w wieku 60+. Pomoc tej grupie osób będzie definiowała działalność DOZ Fundacji w kolejnych latach. Fundacja będzie pomagać seniorom zarówno w kwestiach socjalnych, jak też wspierać ich w aktywności fizycznej i intelektualnej, by pomóc im w zachowaniu wysokiej jakości życia oraz uniknięciu wykluczenia społecznego.

Los seniorów jest nam szczególnie bliski. To przecież nasi rodzice, dziadkowie, sąsiedzi oraz członkowie naszych społeczności lokalnych. Zależy nam, aby jesień ich życia była jak najbardziej radosna.

Organizowane od siedmiu lat przez DOZ Fundację dbam o zdrowie wieczorne spotkania dobroczynne każdego roku gromadzą szerokie grono przedstawicieli środowisk biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury. Zebrane podczas każdego Wieczoru środki trafiają do najbardziej potrzebujących. Do tej pory pomoc otrzymały ciężko chore dzieci z domu dziecka w Łodzi, osoby po udarach mózgu i cierpiące na nieuleczalne choroby jelit, mali pacjenci zmagający się z chorobami nowotworowymi, a także kobiety i ich dzieci będące pod opieką Domów Samotnej Matki z całej Polski.

Tegoroczny, siódmy Wieczór Charytatywny, był jednocześnie okazją do świętowania i podsumowania 10 lat działalności DOZ Fundacji dbam o zdrowie.