16-02-2018

„Wokół Mózgu” – I konferencja zdrowotna dla seniorów

Nasza DOZ Fundacja dbam o zdrowie rozpoczęła realizację programu bezpłatnych wykładów i warsztatów dotyczących zdrowia dla osób po 60. roku życia. Cykl zainaugurowała konferencja „Wokół mózgu”, która odbyła się 16 lutego 2018 r. w Łodzi.

Konferencja „Wokół mózgu” spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem wśród seniorów. Ponad 100 osób słuchało wykładów poświęconych m.in. aktywnej profilaktyce udaru mózgu, zasadom zdrowego i prawidłowego odżywiania się, a także ćwiczeniom sprzyjającym zachowaniu dobrej formy intelektualnej.

Swoim doświadczeniem podzielili się z gośćmi uznani specjaliści: mgr Adam Siger – Wiceprezes Fundacji Udaru Mózgu, dr n. med. Leonard Szafraniec – Konsultant wojewódzki ds. psychologii klinicznej oraz mgr Izabela Nowak – dietetyczka, współpracująca m.in. ze Szpitalem Specjalistycznym Brzeziny oraz prowadząca gabinet dietetyczny „Więcej Zdrowia”.

Uczestnicy konferencji wysłuchali również rozmowy z dr Moniką Mularską – Kucharek, socjolog, terapeutą, trenerem umiejętności psychospołecznych i współautorką książki „Jesień życia? Wiosna możliwości”, poradnika dla seniorów, ich rodzin i opiekunów, jak czerpać satysfakcję z życia i w jaki sposób przezwyciężać codzienne trudności. Rozmowę z autorką poprowadziła Monika Kamieńska, dyrektor Akademickiego Ośrodka Inicjatyw Artystycznych w Łodzi, członkini łódzkiego oddziału Polskiego Towarzystwa Gerontologicznego, doktorantka Uniwersytetu Łódzkiego.

Poza wykładami na gości czekały dodatkowe atrakcje i ćwiczenia stymulujące pracę mózgu. Seniorzy mogli m.in. sprawdzić kondycję swojego mózgu i funkcji kognitywnych za pomocą aplikacji Cognicare, a także wziąć udział we wspólnym układaniu mandali pod okiem studentki łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych, Anny Pacholik. Uczestnicy konferencji chętnie korzystali także z możliwości pomiaru ciśnienia. Jego regularna kontrola jest jednym z kluczowych działań w profilaktyce udaru mózgu.

„Wokół mózgu” to pierwsza z cyklu konferencji zaplanowanych przez naszą fundację  na 2018 r. z myślą o osobach po 60. roku życia. Każde kolejne spotkanie odbywać się będzie w połowie danego miesiąca i dotyczyć będzie innego zagadnienia zdrowotnego, istotnego dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia seniorów. Za wartość merytoryczną wszystkich spotkań odpowiadać będą cenieni eksperci oraz specjaliści z wybranych dziedzin – lekarze, dietetycy, psychologowie, terapeuci, fizjoterapeuci oraz farmaceuci.

Wszystkie spotkania dla seniorów odbywać się będą w Centrum Handlowym Sukcesja przy Al. Politechniki 1 w Łodzi.

Celem organizowanych przez nas konferencji jest aktywizacja osób powyżej 60. roku życia oraz otwarcie seniorów na nowe sposoby spędzania wolnego czasu i dbania o kondycję psychofizyczną. Ma to szczególne znaczenie ze względu na postępujący proces starzenia się polskiego społeczeństwa.

Partnerami konferencji „Wokół mózgu” były” DOZ S.A., Sukcesja, Fundacja Udaru Mózgu, Medme.pl oraz Cogninet. Patronaty medialne nad wydarzeniem objęły: „Głos Seniora”, Cafesenior.pl oraz „Magazyn 60+”.