20-06-2018

„Zdrowy Słuch” – to piąta już konferencja zorganizowana przez naszą DOZ Fundację

6 mln Polaków ma problemy ze słuchem. Starsze osoby godzą się z gorszym słyszeniem i często ukrywają problemy mimo trudności w porozumiewaniu się z otoczeniem. Prowadzi to do wycofania się z życia, unikania spotkań, a wręcz zamykania się w domu.

O tym jak ważny jest słuch i jak o niego dbać opowiedziała  Halina Kopa, protetyk  z Centrum Diagnostyki Słuchu i Mowy Logo-Med, partnera naszej konferencji. Każdy uczestnik spotkania otrzymał ulotkę z głównymi wskazówkami jak dbać o słuch.

Po raz pierwszy konferencja połączona była z badaniem. Wszyscy chętni seniorzy obecni na konferencji ale także wszyscy seniorzy odwiedzający w tym dniu Sukcesję mogli zbadać słuch. Było to badanie przesiewowe, podczas którego można było sprawdzić podstawowe parametry słuchu. Wszystkie badania były dla seniorów bezpłatne.

Uczestnicy konferencji spotkali się również z ratownikiem medycznym ze Stacji Ratownictwa Medycznego Piotrem Janowskim, który opowiedział jak przygotować się do wizyty Zespołu Ratownictwa Medycznego. Podkreślał jak ważne jest przygotowanie podstawowej dokumentacji medycznej tak, aby była ona łatwo dostępna dla ratowników. Uczestnicy spotkania otrzymali tzw. Koperty Życia wraz z Kartą Informacyjną oraz naklejki na lodówkę. Karty te powinno umieścić się na drzwiach lodówki, która winna być oznakowana specjalną naklejką.  Jedna z uczestniczek spotkania złożyła serdeczne podziękowania na ręce pana Piotra za uratowanie jej życia przez jeden z zespołów ratowników.

Gościem spotkania był również Jacek Kusiński, wydawca książek o Łodzi, który z ogromną pasją opowiadał o barwnej historii Łodzi, a zwłaszcza o jednym z najbogatszych łódzkich fabrykantów Oskarze Konie, bohaterze ostatniej wydanej przez pana Jacka książki „Recepta na Miliony”. Seniorzy okazali się wielkimi miłośnikami Łodzi i jej historii dzięki czemu wywiązała się wspaniała dyskusja i wymiana informacji na temat naszego miasta.