Kampania 1%

1% dla podopiecznych fundacji

Co czwarty Polak nie wykupuje leków przepisanych przez lekarza. Czasami kupuje pół opakowania, albo bierze pół tabletki. Niektórzy dzielą czas na pół i zażywają lek co drugi dzień. Żeby starczyło na dłużej. Ale połowa leku nie wystarczy do tego, by leczenie było skuteczne. Z powodu braku środków na zakup leków niektórzy przerywają terapię co jest niezwykle niebezpieczne.

Zażycie połowy tabletki daje złudne wyobrażenie dążenia do poprawy zdrowia. Właśnie z takim pozorem walczy DOZ Fundacja dbam o zdrowie. I co najważniejsze – proponuje swoją pomoc w rozwiązaniu problemu. Fundacja od 10 lat podejmuje działania, które w sposób bezpośredni pomagają wszystkim potrzebującym wykupić niezbędne medykamenty.

Jako organizacja pożytku publicznego mamy przywilej ubiegania się  o wpływy z 1% podatku.

Nie prowadzimy kampanii na zewnątrz. Promujemy akcję 1% jedynie na fb fundacji, który jest jednym z narzędzi komunikacji z pracownikami spółek Pelion. Nasze działania promujące kampanię 1%  kierujemy   jedynie do  pracownikach spółek Pelion aby dedykowali swój 1% podopiecznym fundacji.

Kwoty uzyskane z 1% przekazywane są jako pomoc w zakupie leków i niezbędnych artykułów medycznych osobom z grona naszych podopiecznych a także  dla Domów Samotnej Matki.

deklaracja

1% krok po kroku

1. Obliczyć swój podatek dochodowy, uwzględniając wszelkie ulgi i odliczenia a następnie wyliczyć 1% od tej kwoty, zaokrąglając ją do pełnych dziesiątek groszy w dół.

2. Wypełnić odpowiednią rubrykę w rozliczeniu rocznym wpisując:
- nr KRS: 0000286305
- wyliczoną kwotę podatku

3. Wysłać rozliczenie do 30 kwietnia.

4. Jeśli w rozliczeniu rocznym powstała niedopłata należy wpłacić ją najpóźniej do 30 kwietnia każdego roku w swoim Urzędzie Skarbowym.

Informacje dla emerytów
Osoby, których podatek rozlicza ZUS, muszą wypełnić samodzielnie PIT 37.

Choć czasami kwota wydaje nam się zbyt niska, by mogła coś zdziałać, jednak w połączeniu z darem innych serc może naprawdę wiele!
Dziękujemy za każdą deklarację!