Wieczory Charytatywne

Wspaniałą tradycją DOZ Fundacji dbam o zdrowie stały się coroczne Wieczory Charytatywne, odbywające się pod hasłem "Jak spełniać marzenia"

Inicjatywa zrodziła się w 2010 r. Dzięki wsparciu fundatora, firmie Pelion S.A. pod koniec każdego roku mamy przyjemność zorganizować wieczorne spotkania dobroczynne, w których uczestniczą przedstawiciele środowiska biznesu, farmacji, medycyny, nauki i kultury. Co roku zebrane środki trafiają do innej organizacji. Do udziału w wieczorach charytatywnych zaproszenie przyjęli dotychczas znani podróżnicy i sportowcy, którzy opowiedzieli zgromadzonym gościom o swojej drodze do spełnienia marzeń – w myśl hasła przewodniego „Jak spełniać marzenia”. Przez pięć lat kwota uzbierana i przekazana dzięki wsparciu uczestników wieczoru i darczyńców to 193.140,00 zł

W 2010 r. zaprosiliśmy żeglarkę Nataszę Caban, a zebrana kwota, 14 250,00 zł przekazana została Domowi Samotnej Matki w Łodzi.

Spotkanie rok później uświetnił himalaista, Piotr Pustelnik, a przybyli goście przekazali łącznie kwotę 22 700,00 zł na leczenie dzieci z Fundacji „Dom w Łodzi” – jedynego w Polsce domu dziecka dla chorych dzieci.

Wieczór Charytatywny w 2012 r. dedykowany był Fundacji Udaru Mózgu, a o swoich marzeniach opowiadał Tomasz Grzywaczewski, podróżnik i reporter, który przeszedł szlakiem ucieczki Witolda Glińskiego z sowieckiego łagru w Jakucku do Kalkuty w Indiach. Uzbierana kwota to aż 30 170,00 zł.

W 2013 roku  Wieczór Charytatywny to wspaniały występ Karoliny Jarzyńskiej, utytułowanej polskiej maratonki. Zebrane środki w wysokości 35 300,00 zł dedykowane zostały na zwiększenie komfortu pacjentów cierpiących na nieuleczalne choroby jelit, będących pod opieką Polskiego Towarzystwa Wspierania Osób z Nieswoistymi Zapaleniami Jelit „J-elita”.

W 2015  roku  jubileuszowy wieczór dedykowany był dzieciom z chorobami nowotworowymi będącymi pod opieka Fundacji „Iskierka”.  Gościem wieczoru był Ambasador Iskierki Szymon Majewski, który opowiadał i zachęcał  do włączania się do akcji charytatywnych i niesienia pomocy najsłabszym. Opowiedział o swoim zaangażowaniu i przyjaźni z chorymi dziećmi z Iskierki. Podczas wieczoru zebrano rekordowa kwotę  90 720 zł