Samotna mamo…

Samotna mamo, nie jesteś sama! Pomagajmy razem!

Nasza Fundacja do 2010 r. współpracuje z piętnastoma Domami Samotnych Matek z terenu całej Polski. Są to m.in. placówki z Krakowa, Łodzi, Warszawy, Otwocka, Płocka, Poznania, Wrocławia, Koszalina, Gdańska czy Zielonej Góry.  Stały kontakt z tymi instytucjami, wspólne działania i rozmowy pozwoliły nam dokładniej wsłuchać się w problemy i potrzeby ich podopiecznych. Czwarta kampania 1% została zadedykowana samotnym matkom. W ten sposób chcieliśmy zwrócić uwagę Polaków na trudną sytuację kobiet z dziećmi, trafiających do Domów Samotnych Matek, w większości dotkliwie doświadczonych przez los, pozbawionych dochodów, schronienia, bez pomocy bliskich. Zebrane środki pomogły nam po raz kolejny zabezpieczyć roczną pomoc w zakupie leków, materiałów  medycznych, a także witamin i mleka tak potrzebnych zwłaszcza dzieciom.

Wiedza i doświadczenie płynące z wieloletnich kontaktów skłoniły nas by tym razem zrobić coś więcej, chociażby rozszerzyć pomoc o wsparcie merytoryczne i szkoleniowe skierowane do kobiet. Do cyklu spotkań z zakresu autoprezentacji i motywacji, efektywnego poszukiwania pracy i gospodarowania czasem zaproszenie przyjęli aktorzy, psychologowie, trenerzy i dziennikarze. Nam najbardziej w pamięci zapadło to pierwsze spotkanie, zorganizowane w Piwnicy Pod Baranami, w którym wziął udział Krzysztof Globisz. Kobiety przebywające pod opieką dwóch krakowskich placówek – Domu Matki i Dziecka oraz Schroniska dla Bezdomnych Kobiet miały niepowtarzalna okazję wysłuchać porad Mistrza, uczestnicząc w ćwiczeniach prawidłowego chodzenia, odpowiedniej sylwetki, oddychania i, przede wszystkim, przezwyciężaniu braku pewności siebie i pójściu na przód, pomimo bolesnych momentów w życiu.

Ambasadorem akcji pomocy samotnym matkom od samego początku jest sędzia Anna Maria Wesołowska, która bierze udział w spotkaniach zarówno z kobietami przebywającymi pod opieką DSM, jak i z kierownikami tychże placówek. Pomoc dla samotnych matek zarówno ta materialna na zakup leków jak i merytoryczna jest bezcenna.
Domy Samotnej Matki pomagają wyjść na prostą ofiarom przemocy domowej, młodym dziewczynom pozostawionym samym sobie bez wsparcia rodziny. Dzięki wsparciu Fundacji zdjęty zostaje z ich barek chociaż jeden ciężar.